Het bekende spreekwoord ”Een ongeluk zit in een klein hoekje” hebben we allemaal weleens aan den lijve ondervonden. Ken jij iemand die nog nooit gestruikeld, uitgegleden of gevallen is? Waarschijnlijk niet!
De kans is groot dat er op jouw bedrijf of binnen jouw omgeving iets gebeurt dat een verstuiking of kneuzing veroorzaakt. Onderstaande informatie zul je dus best vaak moeten gebruiken.
Wat is een verstuiking?
Een verstuiking (ook wel verzwikking of verrekking genoemd) treedt altijd bij een gewricht op. De gewrichten verschuiven te ver van elkaar, waardoor de gewrichtsbanden en de kapsels oprekken of zelfs scheuren. Vaak zie je een zwelling en wordt de plek blauw door onderhuids bloed dat zich ophoopt.
Meestal zit de verstuiking in de pols of enkel en ontstaat door overbelasting of een verkeerde beweging.
Wat is een kneuzing?
Als je je flink stoot, een harde klap krijgt, of valt, ontstaat er een kneuzing. Doordat het weefsel of de spieren onderhuids beschadigd zijn, zal er vaak een blauwe plek ontstaan.
Beoordeling van het slachtoffer
Omdat het even duurt voordat je een zwelling of een blauwe plek ziet op de huid, zal het slachtoffer eerst alleen maar pijn voelen. Bij een verstuiking zal het slachtoffer het lastig vinden om het betreffende lichaamsdeel goed te bewegen.
Hoe te handelen bij verstuikingen en kneuzingen?
Je kunt verstuikingen en kneuzingen allebei op dezelfde manier behandelen.
• Houd het betreffende lichaamsdeel omhoog.
• Zorg dat het slachtoffer zit en stel hem of haar gerust.
• Kijk of het slachtoffer zelf eventuele sieraden kan verwijderen.
• Laat de EHBO koffer door iemand halen of haal deze zelf.
• Koel het lichaamsdeel maximaal 10 minuten met lauw/koud stromend water, of met een coldpack. Er moet ALTIJD een doek tussen het coldpack en de huid zitten!
• Geef rust en steun aan het lichaamsdeel en leg een drukverband aan. Drukverband gaat zwelling tegen en verlaagt de pijn.
• Voor de hand, pols, of onderarm leg je een mitella aan.
• Als het letsel ernstig lijkt: raadpleeg dan een arts!